Schoonhovense Mixed Hockey Club


Stick kiezen
Hockeymateriaal

De hockeystick.
Bij de aanschaf van een hockeystick moet u op de volgende zaken letten:
Het materiaal; het gewicht van de stick; de gewichtsverdeling en de vorm van de stick

Het materiaal.
Sticks worden tegenwoordig in vele uitvoeringen geproduceerd en allemaal zijn ze verschillend. De laatste trend zijn de kunststof sticks. Deze worden gemaakt van een combinatie van fiberglas, carbon en aramide. Fiberglas zorgt ervoor dat een stick licht is en toch flexibel. Een lichte flexibele stick is fijn voor bijvoorbeeld een spits. Deze wordt in staat gesteld makkelijk ballen aan te nemen en doordat de stick licht is wordt het ook makkelijker om tegenstanders uit te spelen. Bijna alle sticks worden verstevigd met carbon. Carbon zorgt voor de stugheid van een stick. Hoe meer carbon er dus gebruikt wordt, hoe stugger de stick. Een zeer stugge stick is fijn voor een speler die veel lange klappen geeft in het veld. Er gaat namelijk minder energie verloren aan het meebuigen van de stick tijdens de slag. Als laatste aramide. Aramide heeft de eigenschap trillingen en klappen te absorberen. Aramide zorgt er dan ook voor dat ballen makkelijk en soepel gestopt kunnen worden.

Het gewicht.
Sinds jaar en dag denken vele hockeyers dat met een zwaardere stick ook harder geslagen kan worden. Dit klopt enigszins ook maar enkel als de speler daadwerkelijk de kracht daarvoor heeft. Een te zware stick zorgt er dus voor dat u uiteindelijk minder hard slaat, maar ook minder snel wordt in het technische spel zoals "pingelen."

De gewichtsverdeling van de stick.
"Even-balanced" sticks zijn sticks waarbij het gewicht over de stick verdeeld is waardoor het makkelijker wordt technisch te spelen. "Mid-balanced" sticks hebben het gewicht meer richting de krul van de stick liggen. Hoe meer het gewicht naar beneden verschuift hoe meer snelheid de krul kan krijgen tijden een slag of flats. Als laatste de "top-weight" sticks, deze hebben het meeste gewicht in de krul zitten voor de maximale snelheid tijdens het slaan of flatsen.
Veel sticks worden voordat ze de leveranciers verlaten gewogen en wordt het balanspunt aangegeven. Er zit bijvoorbeeld een sticker op met 595 gr. en 306 mm., dit wil zeggen dat de stick 595 gram weegt en dat het balanspunt van de stick op 30.6 centimeter van de krul ligt.

De vorm van de stick.
In tegenstelling tot andere sporten in de dikte van de grip bij hockey niet zo belangrijk en zijn er per model ook geen verschillende gripmaten. Dit kan namelijk opgelost worden door het aanbrengen van een extra grip of zeemgrip over de bestaande grip. Ook kan de originele grip verwijderd worden en het handvat dikker gemaakt worden met katoentape. Waar u wel op moet letten is de breedte van het blad (shaft) en de vorm van de krul. De vorm van de krul, bijvoorbeeld een 75 graden hoek of 45 graden hoek, kan namelijk net het verschil uitmaken of u de bal wel of niet goed raakt als u de bal van de forehand naar de backhand brengt.

1. Kiezen van een nieuwe stick. Je staat in de winkel voor een rek met sticks, de meeste zijn mooi, sommigen heel duur. Maar waar moet je nog meer op letten?
1.a. Lengte.
Een stick is ongeveer 91 cm. Er zijn drie classificaties (1 inch = 2,54 cm):
Jeugdsticks van 27 tot 35 inch (69 – 89 cm).
Volwassen sticks van 36 tot 38 inch (91 – 97 cm).
Speelgoedsticks variëren van 21 tot 26 inch (53 – 66 cm).
Er is een manier om de juiste sticklengte te bepalen. Voor even snel een paar sticks uit te kiezen pak je de sticks die ongeveer tot je navel komen. Om het echt precies te doen pak je de stick en duw de top in je oksel. Houdt de stick langs je been. Kun je nu met de bovenkant van de krul de onderkant van je knieschijf "optillen" dan is de lengte prima. Zit de krul boven je knieschijf dan ben je te groot voor deze de stick. Er mee spelen kan nog wel, maar je zou beter een ander kunnen kopen. Zit de krul eronder dan is de stick te lang en zeker niet geschikt om mee te spelen.
Koop geen stick “op de groei”. Een stick kan beter iets tekort zijn dan te lang. Bij een te lange stick speel je teveel rechtop en de slag maak je te ver van je lichaam. Terwijl je juist moet leren om diep te spelen.
Controleer ook op de rechtheid van de stick. Een goede stick staat een beetje krom, met de holle kant aan de slagzijde. Als je de stick met de bolle kant boven op de grond neerlegt, dan moet er een kiertje van 1 - 2 cm onder zitten.
 
1.b. Krul.
Shorti. Een krul, die een hoek van 20° maakt met het veld (bij een rechtop staande stick).
Maxi/midi. Een krul, die een hoek van 45° maakt.
Hook (J-shape). Een krul, die helemaal omhoog komt en een hoek van 75° maakt.
Het voordeel van de hook is het grote raakvlak. Dat merk je vooral bij alle back-hand bewegingen; backhand-stop, dribbelen, dummy enz.
Voor jonge polsjes, echter is de stick niet zo snel wendbaar. Jeugd in opleiding zie ik het liefst met een midi spelen. omdat je daarmee de techniek beter leert. Met een hook word je een beetje lui. Bij een maxi/midi rolt de bal vaak onder de stick bij een backhand-stop, een te zware straf voor het niet diep genoeg door je knieën gaan.Dit is een midi-krul van gelamineerd hout. Voor zaalhockey koop je altijd een hook.
Grens voor kromming hockeystick.
De FIH past de regels rondom de kromming van de stick aan. De buiging mag dan niet meer dan een 25 mm bedragen. Volgens Wolfgang Rommel, voorzitter van de FIH Hockey Rules Board, is de toenemende kromming en daarmee de kracht van de push verontrustend te noemen. Een limiet van de kromming van de stick zal iets van deze kracht moeten inboeten zonder dat het afbreuk doet aan aantrekkelijke en balcontrolerende vaardigheden.
De FIH heeft de de nationale bonden geadviseerd de aanpassing per 1 januari 2006 over te nemen. De KNHB heeft echter besloten om de aanpassing per 1 september 2006 over te nemen. Voor de nationale selecties geldt wel de ingangsdatum van 1 januari 2006.
 
1.c. Gewicht.
Een stick weegt ongeveer 550 gram. Er zijn drie classificaties (1 oz = 28,35 gram):
Light; 18 – 19 oz = 510 - 539 gram
Medium; 19 – 20 oz = 539 - 567 gram
Heavy; 20 – 23 oz = 567 - 652 gram
Een zware stick kan veel impuls geven (slag) of opnemen (stop). Er is veel kracht nodig om de stick te vertragen of te versnellen. Dat is ook een nadeel, je kunt er geen snelle bewegingen mee maken.
Bij de jeugd willen we nu juist bewegingen aanleren en de slagkracht uit de techniek laten komen. Begin dus maar, als jeugdspeler, om de heavy sticks te laten staan.

Garantie op de stick.
Alle veldsticks van 36,5 inch of groter worden geleverd met 2 maanden garantie. Garantie wordt verleend op alles wat te maken heeft met fabricagefouten mits er onderhoud aan de stick gepleegd is. Bijvoorbeeld een luchtbel in de krul zorgt ervoor dat u het topje van de krul eraf slaat. Dit kan gebeuren aangezien luchtbellen in het materiaal niet zichtbaar zijn voor de leverancier. Indien er sprake is van een fabricagefout wordt de stick ter beoordeling opgestuurd naar de fabrikant. Deze bepaald vervolgens of er inderdaad sprake is van een fabricagefout en indien dit het geval is zal de stick vervangen worden.
Op jeugdsticks (35 inch en korter) en zaalsticks (alle) wordt normalitair geen garantie gegeven.

Gevonden op: http://www.dnhp.nl

 

 



 

Belangrijke eigenschappen en onderdelen van een stick

Bij de keuze van de juiste hockeystick is het belangrijk om te weten welke verschillen er zijn.
De verschillen worden veroorzaakt door de onderstaande eigenschappen / onderdelen:

Stijfheid
Sticks zijn niet allemaal even stijf: de gebruikte kunststofvezels en de manier waarop die vezels verwerkt zijn bepalen hoe stijf een stick is.
Een stijvere stick heeft meer power, maar geeft uiteraard een ander gevoel. Naast de behoefte aan meer of minder power speelt persoonlijke voorkeur dan ook een belangrijke rol.
Veel aanvallers kiezen voor een iets minder stugge stick om zo wat meer controle te hebben. Om de verschillen in stijfheid zichtbaar te maken gebruikt Dita de zgn "power index".

Gewicht
Sticks zijn in verschillende gewichten verkrijgbaar. Het gewicht van houten sticks zie je vaak aangegeven in ounces ( 18 ounce tot 23 ounce ).
Het gewicht van de composite sticks wordt meestal met Light , Medium en Heavy aangegeven. Over het algemeen kiezen aanvallers voor een lichtere stick ( maakt snellere stickhandling mogelijk ) en verdedigers voor een zwaardere stick ( meer power voor bv de lange pass )

Haak
De haak van de stick is in verschillende "vormen" verkrijgbaar.
We onderscheiden de volgende typen : 

hockeyvoorbeeld

 Shorti: veel gebruikte haak, omdat deze vorm een uitstekende combinatie biedt tussen controle en snelle stickhandling.

Midi: de Midi haak is ongeveer ˝ inch langer dan de shorti en biedt door het grotere oppervlak voordelen bij de aanname van een pass en bij backhand slagen.

Maxi: de Maxi haak heeft een groter oppervlak en biedt daardoor meer controle bij de aanname en voordelen bij het verdedigen.
De Maxi haak biedt ook voordeel bij de sleeppush.

Hook: J-vormige haak met groot oppervlak dus voordelen bij aanname, sleeppush en verdedigen.

Kromming
Alle hockeysticks zijn licht, naar binnen toe, gebogen. Deze kromming van de stick noemen we ook wel "bending" en drukken we uit in mm's. De kromming van de meeste sticks ligt tussen de 16 en 25 mm, maar er zijn ook sticks met meer kromming verkrijgbaar.
Sticks met meer bending worden vooral gebruikt door spelers die de sleeppush hanteren, omdat daar de bal van achter het lichaam vandaan moet komen.

------------------------------------------------------------------

Hockeysticks

Net als in bijna alle andere sporten hebben technologische ontwikkelingen ook in het hockey de laatste jaren tot de introductie van nieuwe en verbeterde materialen geleid.
De laatste jaren is er een enorme verschuiving zichtbaar van de hoofdzakelijk houten stick naar full kunststof sticks (zgn composite stick ).

Algemeen
Een stick mag tussen de 340 gram en 794 gram wegen. Daarnaast moet de stick door een ring met een diameter van 5,10 cm kunnen worden gehaald. Als een stick daar niet doorheen kan, mag er niet mee worden gespeeld.

Materiaal
Er zijn 2 soorten sticks:
- composite sticks: volledig kunststof sticks
- houten sticks ( bijna altijd versterkt met kunststof vezels )

Composite
De laatste jaren heeft de composite stick de houten stick bijna volledig verdrongen.
De composite stick is volledig van kunststof gemaakt en bestaat bijna altijd uit 2 of 3 verschillende kunststoffen.
De verschillende kunststofvezels zorgen voor verschillende eigenschappen:
- Fiberglas: zorgt hoofdzakelijk voor stevigheid en duurzaamheid overall.
- Carbon: zorgt voor extra stijfheid en daardoor voor meer power
- Kevlar / Aramide: zorgt voor extra stijfheid, impact reductie en trillingsdemping

De grote voordelen van composite sticks zijn:
- constante vorm en kwaliteit :
- mogelijkheden om stick een bepaalde vorm mee te geven ( zie bending )
- geen invloed van vocht en dus langere levensduur
- sterke / minder kans op breuk
- extra mogelijkheden om sticks stijver te maken (en dus meer power)
- licht en sterk

Houten sticks
Hout is meer dan 100 jaar het belangrijkste materiaal voor hockeysticks geweest. Inmiddels is de houten stick voor het grootste gedeelte vervangen door de composite stick.
Hout wordt nu vooral nog gebruikt voor kindersticks. Dit vanwege de prijs en het feit dat kinderen nog snel uit hun stick groeien.
Voor volwassenen wordt hout nog hoofdzakelijk gebruikt in de duurdere sticks, waarbij deze sticks met verschillende kunststof vezels versterkt zijn.
Net zoals bij de composite sticks zorgen de verschillende kunststofvezels voor verschillende eigenschappen ( zie composite sticks )

De kunststof verstevigingen worden op 2 verschillende manieren verwerkt:
- Kunststof stroken die aan beide "platte" zijden van de stick worden geplaatst
- "kousjes" van kunststofvezels die de stick rondom verstevigen

De onderkant van de haak is bij houten sticks meestal extra verstevigd om snelle slijtage op kunstgras te voorkomen.

 

Gevonden bij:  http://www.megasportzone.nl