Schoonhovense Mixed Hockey Club

Onderhoud Zand en Semi-water Kunstgrasvelden

Onderhoudsgids
Een hockeyveld dient regelmatig onderhouden te worden om de beste speelcondities te kunnen blijven garanderen. Een veld blijft in topconditie, indien het veld adequaat onderhoud ondergaat. Hieronder wordt een aantal belangrijke aspecten van onderhoud toegelicht op basis van de ervaringen die DESSO DLW in de afgelopen jaren op dit terrein heeft opgedaan.

Eerste dagen/weken van een nieuw veld
In de eerste periode zal het zand van het veld zich moeten gaan “settelen” . Daarom kan het noodzakelijk zijn dat het zand op het veld moet worden aangevuld. Uw leverancier zal u daarbij adviseren.

Regulier onderhoud
In het voorjaar zullen er “grassen” gaan groeien aan de randen van het kunstgrasveld. De beste en milieuvriendelijkste methode om deze te verwijderen is het met de hand verwijderen van deze grassen.
Wanneer het minimaal drie dagen droog en zonnig weer is, kunnen deze grassen ook verwijderd worden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Uw kunstgrasleverancier kan u adviseren welk middel u hiervoor kunt gebruiken.

In het najaar vallen bladeren, naalden en zaden van bomen en struiken op het veld. Wanneer deze niet verwijderd worden zullen deze zich in het kunstgras gaan “werken”. Dit kan invloed hebben op de waterdooorlatendheid van het veld, omdat mos en algen zich dan in de mat gaan vormen. Daarom is het belangrijk dat deze materialen zo snel mogelijk van het veld verwijderd worden. Dit kan gebeuren met een speciale tractor met borstel, bezem of blower.

Een blower zal het beste resultaat geven: blaas de bladeren etc naar 1 kant van het veld (met de wind mee) waar ze gelijk opgeraapt moeten worden en verwijderd. Ook een borstel/zuig machine kan ditzelfde doen.
Let wel op dat een apparaat met een motor geen olie lekt. Eenmaal gemorste olie op een veld is erg slecht te verwijderen en zal ook de latex laag beschadigen.
Speciale aandacht moet besteed worden aan ander afval als glas, blijk, sigaretten en kauwgom. (kauwgom kan verwijderd worden met water).

Preventief onderhoud
Spelers veroorzaken veel van de vervuiling van het kunstgrasveld.
Om deze vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen is het aan te raden dat alle spelers hun voeten goed vegen voordat ze het veld betreden. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:
• Een “vuilsluis” met een rooster
• Een walk-on - walk-off mat
• Borstels
• Een box met grind gecombineerd met een walk on - walk off mat.
• Speciale bordjes bij de ingangen om de aandacht te vestigen op deze maatregelen

Borstelen
Om te voorkomen dat allerlei onkruid en algen gaat groeien in de mat, is het noodzakelijk om het groeien te voorkomen door regelmatig te borstelen. (beginnend met 1 keer per week) met een driehoek borstel. Wanneer u een tractor gebruikt, moet u de druk van de wielen controleren (minder dan 0,75 kg/cm²).Borstelen moet dus regelmatig gebeuren en ook in verschillende richtingen. Het is belangrijk dat de kunstgrasvezel rechtop blijft staan en borstelen heeft daarbij een belangrijke rol die niet vergeten mag worden.
Het type borstel of mat dat gebruikt wordt, moet worden bepaald aan de hand van de conditie van het oppervlak. Trekborstels of matten die achter de tractor hangen hebben de neiging om de mat “vlakker” te maken. Wanneer dit type gebruikt wordt is het dan ook van belang om het vegen twee keer in beide richtingen uit te voeren. Borstels die roteren in horizontale positie bevestigd aan de voorzijde hebben de voorkeur, omdat zij de vezels van het kunstgrasveld “schudden”. Alternatieve borstels die in een verticale positie draaien hebben ook nog de voorkeur boven de types die getrokken moeten worden.

Door het gebruik van het kunstgrasveld kan het veld zelf slijten en daarmee zeer fijn “afval” produceren. Dit materiaal zal een soort cake vormen samen met organisch materiaal. Zeker bij zware regenval zal dit materiaal zich op de mat verzamelen en daarmee ook de waterdooorlatendheid van het kunstgras verslechteren.
Wanneer dit plaatsvindt op uw veld, raden wij u aan om dit afval te verwijderen met een borstelmachine of met een plastic of houten sneeuw schuiver, voordat het door spelers in het veld wordt gewerkt.

Wanneer lijnen of andere naden van het veld los raken, moeten deze zo snel mogelijk gerepareerd worden. Een losse naad van 0,5 meter, kan snel enkele meters worden, wanneer dit genegeerd wordt..

Specialistisch onderhoud
Allereerst zal de hoeveelheid zand in het veld worden gecheckt.
Vervolgens zal een systematische inspectie van het gehele veld worden gedaan, waarbij alle naden en lijnen gecontroleerd worden op losse stukken.
Vervolgens wordt al het onkruid verwijderd. De zijde van het veld zullen worden behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel (wanneer het weer dat toelaat)

Alle andere materialen op het veld zoals doelen, dug-outs, vlaggenstokken etc. worden gecheckt, indien mogelijk gerepareerd of vervangen (na opdracht). Ook het gehele hekwerk wordt gecontroleerd.

Bovendien zal uw leverancier met gespecialiseerde apparatuur het veld behandelen. Onregelmatigheden worden verwijderd met het apparaat en het veld zal intensief behandeld worden in de lengte en indien nodig ook in de breedte.

Deze manier van behandelen heeft de volgende voordelen:
• De zandstructuur wordt los gemaakt, zodat het veld weer prettig is om op te spelen
• Het zand wordt “gelucht”, mos en onkruid hebben minder kans om te groeien
• En mos in het veld is gedeeltelijk of geheel verwijderd.
• De doorlatendheid van het veld wordt verbeterd.

Vervolgens zal het veld nog goed geborsteld worden om alle laatste oneffenheden, zoals mos, microvezels etc te verwijderen.
Aangeefstreepjes voor strafcorner, strafbal etc worden voorzien van extra zand. En de randen van het veld zullen worden geborsteld.

Drainage
De leidingen en verzamelpunten van de drainage moeten regelmatig gecheckt worden.

Onderhoud van de omgeving van het veld
De omgeving van het veld en de randen /tegelpaden rondom het veld moeten ook schoon gehouden worden, omdat vuil wat zich daar bevindt gemakkelijk op het veld terecht kan komen, met alle gevolgen van dien.
Let daarbij vooral ook op onkruid, mos, algen en andere vegetatie.

Voertuigen op het veld
Voertuigen met smalle wielen mogen niet op het veld rijden. Alle voertuigen die het veld op gaan moeten zo licht mogelijk zijn en geen groeven in het oppervlak veroorzaken.
Bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden moet de berijder van het voertuigen met name bij bochten snelheid verminderen en met een grote bocht de bocht maken, om te voorkomen dat de wielen zich in het veld “boren”. Bochten mogen niet kleiner zijn dan 6 meter en niet groter dan 10 meter.

Water op het veld
Wanneer plassen op het veld blijven staan, zal een expert geraadpleegd moeten worden. Als gevolg van onvoldoende onderhoud, kan het veld problemen krijgen met de waterdooorlatendheid. Neem dan contact op met uw leverancier.


Sneeuw
Het beste voor het veld is om bij sneeuw op het veld niet te betreden. Wanneer dit toch moet gebeuren, kan de sneeuw het beste verwijderd worden met een sneeuwblazer en niet met een borstel of sneeuwschuiver. Een blower verwijderd de sneeuw zonder dat er druk wordt uitgeoefend op het veld. Door de sneeuw te verwijderen met een borstel of sneeuwschuiver komt er ook druk op de vezel zelf en die kan daardoor beschadigen.
Daarnaast willen wij u nog wijzen op de hoeveelheid sneeuw die op een veld kan liggen. Ook een zeer dunne laag van sneeuw levert op het totale oppervlak een zeer grote hoeveelheid sneeuw op die verwijderd zou moeten worden.Activiteiten logboek

Activiteit Materiaal gebruikt Ma Di Woe Do Vrij Za Zo
Borstel                
Vuil verwijderen                
Onkruid bestrijden                
Mos verwijderen                
Andere activiteiten                
Weersomstandigheden                

 

Scroll naar boven met dubbelklik